Ακαδημαϊκή εκπαίδευση και αξιοποίηση Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Ακαδημαϊκή εκπαίδευση και αξιοποίηση Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Αρ. Πρωτ. 11626/17.12.08

Προς Υπουργό:
- ΕΣ.Δ.Δ.Α. & Δημόσιας Τάξης


Η άρτια εκπαίδευση και η ποιότητα σπουδών των αξιωματικών που στελεχώνουν την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον κάθε Έλληνα πολίτη.
Το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (ΤΕΜΑ) αποτελεί ένα βήμα περαιτέρω εξέλιξης, μετεκπαίδευσης και απόκτησης τίτλου ανώτατης εκπαίδευσης για τους ανθυπαστυνόμους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 12 του Ν. 3387/2005, ο οποίος και ίσχυε για τις εκπαιδευτικές περιόδους 2006-2007 μέχρι και την περίοδο 2008-2009 δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΜΑ καθ' υπέρβαση και χωρίς εξετάσεις είχαν οι ανθυπαστυνόμοι που είχαν στην κατοχή τους πτυχίο ανώτερου ή ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος υπηρεσίας τους στον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου. Νομοθετική ρύθμιση ωστόσο που δεν θα ισχύει για την εκπαιδευτική περίοδο 2009-2010 και εντεύθεν.
Ένα ακόμα ζήτημα, ωστόσο, προκύπτει αναφορικά με την περαιτέρω ακαδημαϊκή εκπαίδευση των αξιωματικών των σχολών της ΕΛΑΣ. Πιο συγκεκριμένα από το 1995 η Σχολή Αστυφυλάκων θεωρείται Ανωτέρα Σχολή και δίνει το δικαίωμα τους αποφοίτους της με κατατακτήριες εξετάσεις να εισάγονται σε σχολές των ΤΕΙ ή των ΑΕΙ και να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση ως αξιωματικοί πλέον της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με την υπ. Αρ. Φ/121871/Β3 από 3/11/2005 απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Απόφαση, ωστόσο, η οποία σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1 διαχωρίζει τους αξιωματικούς σχολών υπερδιετούς φοίτησης σε σχέση με εκείνους της διετούς φοίτησης. Οι αξιωματικοί υπερδιετούς φοίτησης μπορούν να εισαχθούν μόνο σε συγκεκριμένες σχολές των ΑΕΙ συναφούς αντικειμένου σπουδών, ενώ οι αξιωματικοί διετούς φοίτησης μπορούν να επιλέξουν οποιαδήποτε σχολή επιθυμούν.
Η απόκτηση πτυχίου ανωτέρας ή ανωτάτης σχολής αποτελεί στοιχείο αναβάθμισης ποιοτικής κατάρτισης των αξιωματικών της ελληνικής αστυνομίας και θα έπρεπε να λειτουργεί ως κίνητρο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν 20.000 αξιωματικοί οι οποίοι και υπηρετούν σε όλη την επικράτεια έχουν συνεχίσει την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση σε σχολές των ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας μετά την αποφοίτησή τους από την Σχολή Αστυφυλάκων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο την ανανέωση της ισχύος της παραγράφου 8 του άρθρου 12 του Ν. 3387/05 από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 και εντεύθεν σύμφωνα με τον οποίο τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη εισάγονταν στο ΤΕΜΑ καθ' υπέρβαση και χωρίς εξετάσεις ανθυπαστυνόμοι που είχαν πτυχίο ΤΕΙ ή ΑΕΙ;

- Σκοπεύει να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο την εξομοίωση των δικαιωμάτων εισαγωγής των αξιωματικών διετούς και υπερδιετούς φοίτησης με κατατακτήριες εξετάσεις σε οποιαδήποτε σχολή των ΑΕΙ ή ΤΕΙ επιθυμούν;

 

Απάντηση Υπουργείου